BLOGI

 

Saako omaan itseen panostaa?

2.11.2023

Tämä kysymys oli minulla isosti pinnalla reilu viisi vuotta sitten. Oli todella vaikea sallia itselle lepoa ja olemista. Mielessä pyöri jatkuva kasetti siitä, että mitä minun pitäisi tehdä. Minun pitäisi mennä kalastamaan... minun pitäisi olla auttamassa muita ihmisiä… minun pitäisi mennä vaeltamaan…metälle...  minun pitäisi tavata ihmisiä… minun pitäisi käyttää tämä aika jotenkin hyödyksi. Kaikki entiset tavat elää tätä elämää tulivat tyrkylle. Ja kaiken sen sijaan minä opettelin istumaan ja makoilemaan sohvalla. Oikeastaan mua ei kiinnostanut tehä mitään. Ei vaan napannut. Ja päässä levy vaan toisti mitä kaikkea minun pitäisikään tehä. Se oli vaikeaa.

Minulla on ollut kyllä pitkä tie opetella tunnistamaan kuka minä olen ja mitä minä haluan. Onneksi olen siihen saanut apua ja tukea. Nämä itseen liittyvät kysymykset jatkuu toki tänäkin päivänä, eivätkä ne koskaan tule loppumaankaan, sillä ihminenhän muuttuu koko ajan ja oppii tuntemaan itseään lisää. Kuitenkin minulla tilalle on tullut enenevissä määrin levollisuus ja rauha.

Noina viiden vuoden takaisina aikoina oli tarpeen myös kohdata kysymys saako omaan itseen panostaa? Saanko yhä vaan uudestaan tehdä asioita, jotka lisää minun hyvinvointiani? Tai saanko ylipäätään vain istua ja makoilla sohvalla? Kiltiksi kasvaneena ja auttamisen ansaan humpsahtaneena oli äärimmäisen vaikeaa sallia se. Sehän on itsekästä. Omaan napaan tuijottelua. Mutta muuta tietä ei ollut enää tarjolla. Olihan sille syynsä, että mikään ei napannut ja minulla oli kokonaisvaltaista väsymystä mielen ollessa apea ja harmaa. Oli monenlaisia raskaita tunteita, kuten ahdistusta, huolta ja pelkoja. Ilon tunne oli täys kysymysmerkki. Toki olisin voinut jatkaa harmaata suorittamista ilon loistaessa poissaolollaan, mutta halusin jotain muuta. Oli aika uskaltaa ottaa riski, että panostankin siihen, että tutustun itseeni syvästi ja annan itselleni tilaa. 

Joten. Kyllä. Omaan itseen saa panostaa. Omaan itseen kuuluu panostaa. Oman itsen kanssa elellään koko elämä, joten sitä suhdetta kannattaa vaalia. Minä ja sinä, me saamme voida hyvin.

Tunnistatko sinä, mitä sinulle kuuluu juuri nyt? 

Onko sinulla elämässä tilaa kuulla itseäsi?

Miten kehosi voi? Entä mielesi?

Keho ei valehtele. Jännitteet, kireydet ja kivut kätkevät sisälleen paljon meistä itsestämme ja elämästämme. Kehon ja mielen äärelle pysähtyessä alkaa kaiken takaa kuoriutua yhä enemmän rentoutta, hyvää mieltä, iloa, rauhaa, tyyneyttä, voimaa ja vahvuutta. Fyysisessä kehossa tämä näkyy lihasten rentoutumisena, hermoston tasapainona, kipujen hellittämisenä sekä kehon kykynä suoriutua hyvin perustehtävistään.

Huolehdithan itsestäsi <3

Lämmöllä Aila

Ps. Jos kaipaat tukea itsesi äärelle pysähtymisessä ja palaamisessa omaan ytimen ääreen, käy katsomassa "Tutisemalla rentoudentilaan" 8 viikon yksilöohjaus. Voisko se olla sun juttu?